Парфе с млечен крем

Необходими продукти:

За подложката:
1 пакет бисквити („Роден край“)
4 с.л. масло
шепа стафиди, ядки, кокосови стърготини, шоколадови парченца
сладко за намазване на блата

За крема:
500 мл. прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
3 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1 ванилия
10 гр. (1 пак.) желатин

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите на много ситно (може да се смелят с помощта на чопър) и ги омешете с маслото, стафидите, ядките, кокосовите стърготини и шоколадовите парченца. Така полученото тесто разстелете върху тавичка, която предварително сте застлали с фолио. Загладете хубаво и притиснете с лъжица отгоре, след което намажете със сладко (аз използвах сладко от череши).Оставете в хладилника, за да стегне докато приготвите крема.
Сложете млякото с 1 ч.ч захар на котлона до разтопяването на захарта. През това време разбийте яйцата с брашното. Налейте млякото на тънка струйка към яйчната смес при непрекъснато бъркане. Върнете на котлона за няколко минутки, докато кремът се сгъсти /през това време трябва непрекъснато да се бърка, за да не се образуват бучици/. Непосредствено след като свалите крема от огъня, добавете ванилията. Разтворете желатина в 5 с.л. вода и оставете за 5 мин. да набъбне. След това го загрейте леко докато се разтопи (получава се течен сироп, но не трябва да завира) и добавете към крема. Половината от него може да оцветите в кафяво като използвате какао.
Извадете блата от хладилника, излейте жълтата смес, а след това и кафявата. Отгоре може да украсите с шоколадови пръчици и кокосови стърготини. Върнете отново в хладилника за няколко часа (докато кремът се стегне).

Вашият коментар